Demografin i Västerviks kommun har inte ändrats

Debatten om VMEAB:s avgifter fortsätter. Signaturen "Sommarstugeägare i Västervik" undrar hur demografin i Västervik kan ligga bakom tömningsavgiften. "Demografin i Västerviks kommun har inte ändrats mellan 2022 och 2023".

"Sommarstugeägare i Västervik" menar att Västervik Miljö & Energi AB borde ha tagit höjd för demografin i kommunen redan 2022. "Vi bor inte längre bort från reningsverken dit ni kör avloppet." Genrebild.

"Sommarstugeägare i Västervik" menar att Västervik Miljö & Energi AB borde ha tagit höjd för demografin i kommunen redan 2022. "Vi bor inte längre bort från reningsverken dit ni kör avloppet." Genrebild.

Foto:

Insändare2023-07-06 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Torbjörn Svahns svar "Främst drivmedelskostnaderna som drabbar oss".


Du skriver att ”verksamheterna styrs utifrån självkostnadsprincipen och likställighetsprincipen i kommunallagen. Dessa verksamheter får inte gå med vinst, men de får heller inte gå med förlust”. Detta är ju helt korrekt och var ju vad jag refererade till i min insändare.

Du skriver också att ”ökade kostnader för drivmedel och demografi ligger bakom tömningsavgiften”. Jag ser också att drivmedelspriser gått upp – men demografin i Västerviks kommun har INTE ändrats mellan 2022 och 2023. Vi bor inte längre bort från reningsverken dit ni kör avloppet. Så ert 2022 redan höga pris i jämförelse med andra kommuner borde då i rimlighetens namn redan tagit höjd för demografin, men trots det så är höjningen 37 procent.

Om ni hade en korrekt avgift 2022, alltså i enlighet med kommunallagen – ”Kommuner får inte ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för de tjänster eller nyttigheter som de tillhandahåller” – så borde inte höjningen vara större än inflationen, alltså i paritet med de 9 procent som ni höjt för bland annat småhusägare i kommunen.

Ni tar om hand och behandlar avfall i Västerviks kommun enligt ägardirektivet. Bra där, men er kärnverksamhet bör uppenbarligen inte vara transport av avfall från kund till reningsverk, utan denna del bör konkurrensupphandlas.