SÄ ska vi komma tillrÀtta med den uppskjutna vÄrden

Stora delar av regionens sjukvĂ„rd befinner sig i en fortsatt pressad situation pĂ„ grund av pandemin.

MÄnga planerade besök och operationer har skjutits fram under coronapandemin.

MÄnga planerade besök och operationer har skjutits fram under coronapandemin.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Debatt2021-02-23 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Belastningen Ă€r hög för mĂ„nga medarbetare. Regionen prioriterar att vĂ„rda de sjuka och att genomföra en av vĂ„r tids största vaccinationsinsatser. 

Parallellt med coronavĂ„rden har den övriga sjukvĂ„rden fortsatt i den mĂ„n det har gĂ„tt. Inom exempelvis primĂ€rvĂ„rden och barn- och ungdomspsykiatrin har tillgĂ€ngligheten kunnat hĂ„llas uppe med goda resultat. Sammantaget tillhör regionen en av de regioner som ligger pĂ„ den övre halvan i landet nĂ€r det gĂ€ller förmĂ„gan att bedriva övrig sjukvĂ„rd jĂ€mte coronavĂ„rden.

LikvĂ€l har vĂ€ntetiderna pĂ„verkats negativt. MĂ„nga planerade besök och operationer har skjutits fram. Under sommaren var lĂ€get mer stabilt vilket gjorde att planeringen för ett Ă„terupptagande av den uppskjutna vĂ„rden kunde inledas. Arbetet med att komma ifatt gick initialt mycket bra, men i takt med att inlĂ€ggningarna för covid-19 ökade under november och Sverige fick en andra vĂ„g tappade arbetet fart.

Nu ser vi Ă„ter en ljusning. Under de senaste veckorna har vĂ„rden sett en nedgĂ„ng av bĂ„de antalet smittade och inlagda pĂ„ sjukhus. Den positiva utvecklingen Ă€r dock helt avhĂ€ngig av fortsatta restriktioner och att rekommendationerna efterlevs. Uttrycket ”hĂ„ll i och hĂ„ll ut” mĂ„ vara slitet men Ă€r minst lika viktigt nu som tidigare. 

LÀnsunionens plan för att komma till rÀtta med den uppskjutna vÄrden kommer att ha följande utgÄngspunkter:

1. SĂ„ fort vi ser en stabilitet i utvecklingen av pandemin Ă€r det dags för att ansvarsfullt Ă„teruppta den ordinarie verksamheten. Givetvis Ă€r det nödvĂ€ndigt att medarbetarna ges en ordentlig Ă„terhĂ€mtning. Regionen ska vara rĂ€dd om medarbetarna. PĂ„ samma gĂ„ng Ă€r det samhĂ€llets skyldighet att sĂ„ snabbt som möjligt hjĂ€lpa de patienter som har fĂ„tt sina operationer och behandlingar uppskjutna. Inom en snar framtid behöver sjukvĂ„rden kommer tillbaka till en minst lika god tillgĂ€nglighet som innan pandemin. LĂ€nsunionens mĂ„l Ă€r att sjukvĂ„rden ska vara fri frĂ„n köer och att regionen Ă„terigen ska ha den bĂ€sta tillgĂ€ngligheten i landet.

2. En hög tillgĂ€nglighet fĂ„r aldrig bli en frĂ„ga om brist pĂ„ resurser. Precis som pandemibekĂ€mpningen inte har tillĂ„tits begrĂ€nsas av ekonomin fĂ„r inte heller arbetet med den uppskjutna vĂ„rden göra det. Av det skĂ€let Ă€r det extra viktigt att regionen styrs av en politisk majoritet som har förmĂ„ga att hushĂ„lla med ekonomin. Hittills har LĂ€nsunionen avsatt 195 miljoner kronor som en sĂ€rskild resurs för uppskjuten vĂ„rd. Regeringen (S och MP) och samarbetspartierna (C och L) har tillskjutit 4 extra miljarder för att stödja regionerna. För Region Kalmar lĂ€n handlar det om över 95 miljoner kronor. LĂ€nsunionen Ă€r beredda att fortsĂ€tta tillskjuta resurser om sĂ„ krĂ€vs. 

3. Den uppskjutna vĂ„rden ska ses som en möjlighet att se över om vĂ„rden kan utföras pĂ„ andra eller nya sĂ€tt Ă€n tidigare. Pandemin har lett till att digitala lösningar har börjat anvĂ€ndas i betydligt högre utstrĂ€ckning. Stora utvecklingssprĂ„ng har tagits. Nu gĂ€ller det att ta vara pĂ„ dessa och lĂ„ta arbetssĂ€tten bli lĂ„ngsiktiga. NytĂ€nkande, flexibilitet och samverkan kommer att vara nödvĂ€ndigt för att hantera den uppskjutna vĂ„rden. Framförs oss ser vi ocksĂ„ behov av samarbeten över regiongrĂ€nserna och att regionen kommer att behöva anvĂ€nda andra aktörer för att lyckas.