SĂ„ kan Sverige – och VĂ€stervik – stötta Ukrainas folk

Uttalande till stöd för folket i Ukraina.

Tillsammans för Ukraina. Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Harald Hjalmarsson (M) och ordförande Dan Nilsson (S) uppmanar VÀsterviksborna att visa sitt stöd för folket i Ukraina pÄ flera sÀtt.

Tillsammans för Ukraina. Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Harald Hjalmarsson (M) och ordförande Dan Nilsson (S) uppmanar VÀsterviksborna att visa sitt stöd för folket i Ukraina pÄ flera sÀtt.

Foto: Filip Gustafsson

Debatt2022-03-05 07:49
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sverige har haft fred sedan 1809 och demokrati med allmÀn och lika röstrÀtt sedan 1921. Vi tar demokrati och sjÀlvstÀndighet som en sjÀlvklarhet.

Ukraina har (med undantag av en hundraÄrsperiod pÄ 1600-1700-talet) bara haft demokrati sedan 1991 dÄ Sovjetunionen upplöstes.

Ukraina, ett land med fyra gĂ„nger större befolkning Ă€n Sverige, 1,5 gĂ„nger sĂ„ stor yta som Sverige, har sedan förra torsdagen utsatts för en invasion frĂ„n Ryssland under ledning av Putin.  

Det Àr inget annat land som anfallit Ryssland, det Àr Ryssland som anfallit en demokrati, tagit sig rÀtten att bestÀmma ödet och framtiden för mÀnniskor i ett grannland.

Ukrainas befolkning mÄste fÄ behÄlla sina mÀnskliga rÀttigheter, frihet och demokrati!

Zelenskyj valdes till president 2019, tidigare mest kÀnd som jurist och komiker, men har visat stort statsmannaskick och stor aversion mot Putin och Ryssland. Han behöver allt stöd han kan fÄ frÄn lÀnder, organisationer, regeringar och mÀnniskor.

Vad kan Sverige och vi som individer göra för att hjÀlpa Ukrainas land och befolkning? Sveriges regering och riksdag stÄr tillsammans med i princip hela vÀstvÀrlden för en stark support till Ukraina med demokratiskt stöd, bidrag, material, sanktioner med mera. Idrotten pÄ internationell nivÄ utesluter Ryssland och Belarus frÄn idrottsarenorna.

Polen och Ungern som vid tidigare flyktingströmmar varit mycket negativa, visar idag en stor öppenhet och humanism nÀr uppemot en miljon flyktingar lÀmnat Ukraina pÄ en vecka och sÄ ska och mÄste vi i VÀstervik och Sverige ocksÄ göra.

Vi och Ukrainas befolkning ska visas tillit, ett vackert ord som ocksÄ Àr en palindrom, det vill sÀga fÄr samma symbolik nÀr det lÀses frÄn bÄda hÄll, demokratin och visheten om alla mÀnniskors lika vÀrde Àr vÄr gemensamma styrka.

Som individer kan vi genom ökad medmÀnsklighet till exempel skÀnka pengar och klÀder, ta emot flyktingar, vara kritisk till desinformation som sprids, inte minst pÄ sociala medier.

Prata med era barn pĂ„ ett sakligt sĂ€tt kring situationen, de har mĂ„nga tankar om vad som hĂ€nder. Mer Ă€n 44 000 barn uttryckte oro och kontaktade BRIS under de första fem dagarna efter invasionen.

HÀndelserna pÄgÄr dessutom nÀra oss. AvstÄndet mellan VÀstervik och Ukrainas nordvÀstra grÀns Àr bara 82 mil i en rak linje.

Vi kan stötta organisationer som finns pÄ plats i Ukraina; Röda Korset, UNICEF, SOS Barnbyar, LÀkare utan grÀnser och Reportrar utan grÀnser.

USA:s president Kennedy sa avslutningsvis i ett tal i VĂ€stberlin 1963, ”Ich bin ein Berliner”, som ett tecken pĂ„ solidaritet och en garanti för att USA inte skulle överge Berlin.

Nu gÀller det att vi stÀller upp pÄ ett liknande sÀtt för Ukraina som ett sjÀlvstÀndigt land med demokratiskt statsskick och en humanistisk befolkning.

AvstÄndet mellan VÀstervik och Ukrainas nordvÀstra grÀns Àr bara 82 mil i en rak linje sÄ kriget berör sÀkert en del lite extra.
AvstÄndet mellan VÀstervik och Ukrainas nordvÀstra grÀns Àr bara 82 mil i en rak linje sÄ kriget berör sÀkert en del lite extra.