NödvÀndigt att utreda Oskarshamns sjukhus framtid

I november debatterades regionens framtida ekonomiska inriktning i Kalmarsalens glasveranda. Debattens vĂ„gor gick stundtals höga i salen dĂ„ de olika nĂ€mndernas förslag och inriktningar föredrogs. Men en frĂ„ga besvarades aldrig fullt ut, utan nĂ€r den stĂ€lldes valde majoriteten S, C och V att göra likt katten och het gröt – gĂ„ runt den.

"Regionmajoriteten mÄste sluta sitta pÄ hÀnderna i frÄgan om Oskarshamns sjukhus framtid", skriver debattören.

"Regionmajoriteten mÄste sluta sitta pÄ hÀnderna i frÄgan om Oskarshamns sjukhus framtid", skriver debattören.

Foto: Björn Wanhatalo

Debatt2023-12-19 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FrÄgan som stÀlldes kommer utifrÄn den turbulens som funnits eller finns runt organisationen och ledningen av Oskarshamns sjukhus. Ursprunget till frÄgan Àr den turbulens som speglats i media och som var upp till debatt under regionens fullmÀktigemöte under hösten. MÄnga mÀnniskor Àr oroliga för vad som ska hÀnda med Oskarshamns sjukhus i framtiden.

Även under regionens fullmĂ€ktigemöte om budget dĂ€r framtid och inriktning för regionens verksamheter anges, uteblev majoritetens svar pĂ„ frĂ„gan: vilken utveckling ses för Oskarshamns sjukhus?

Det finns en djup oro hos invÄnare inom den del av regionen som sjukhuset bistÄr med vÄrd i olika former. En oro som ocksÄ avspeglar sig i nÀringslivet vilket Àr beroende av fungerande samhÀllsfunktioner för att bedriva verksamhet. En oro över om företagens anstÀllda och anhöriga kommer att ha en fungerande sjukvÄrd att tillgÄ nÀr det behövs. Ett starkt sjukhus Àr en nyckelkomponent för regional tillvÀxt och hÄllbarhet. Det stöder lokala företag genom att skapa en hÀlsosam och produktiv arbetskraft samt att skapa en positiv cirkel av ökad investering och utveckling.

Inför budgetmötet lade Moderaterna och Kristdemokraterna fram ett yrkande (tillĂ€ggsförslag) som löd enligt följande: "Regiondirektören fĂ„r i uppdrag att ta fram en utvecklingsplan för Oskarshamn sjukhus”. Detta förslag förkastades av majoriteten under pĂ„gĂ„ende budgetmöte. Inte heller lade majoriteten fram nĂ„got eget förslag eller redovisade resultatet av de dialoger och möten som mĂ„ste ha genomförts i syfte att stĂ€rka sjukhusets existens – eller kan det vara sĂ„ att det inte finns nĂ„gon plan?

Att utreda sjukhusets framtid Àr en investering i regionens hÀlso- och sjukvÄrdssystem. Genom att ta itu med dessa aspekter kan vi forma sjukhuset för att möta framtidens utmaningar och samtidigt erbjuda högkvalitativ vÄrd som Àr hÄllbar och anpassad efter samhÀllets behov.

Som politiker i opposition och företrÀdare för den del av regionen som Oskarshamns sjukhus bistÄr med sjukvÄrd hoppades jag pÄ att fÄ bifall pÄ tillÀggsyrkandet. Att utreda sjukhusets framtid Àr en investering i regionens hÀlso- och sjukvÄrdssystem. Med hjÀlp av tjÀnstemÀnnens kompetens kan vi forma sjukhuset för att möta framtidens utmaningar och samtidigt erbjuda högkvalitativ vÄrd som Àr hÄllbar och anpassad efter samhÀllets behov. Regionmajoriteten mÄste sluta sitta pÄ hÀnderna i frÄgan om Oskarshamns sjukhus framtid.