Kan Sverige Ă„ter tala om medling och fred?

Har Sveriges egen röst tystnat i Europa och i vÀrlden, frÄgar sig debattören, som Àr tror att beskedet att Sveriges vapenleveranser till Ukraina leder till ett mera lÄngvarigt krig.

Debattören saknar Sveriges röst, den röst som "talar för medling, förhandling om eldupphör och ett fredsavtal som bygger pÄ gemensam sÀkerhet".

Debattören saknar Sveriges röst, den röst som "talar för medling, förhandling om eldupphör och ett fredsavtal som bygger pÄ gemensam sÀkerhet".

Foto: Maja Suslin/TT

Debatt2023-01-16 05:32
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under andra vÀrldskriget kunde vÄr regering behÄlla sin neutralitet fastÀn tidvis omgiven av tysk dominans i vÀster, öster och i syd. Under efterkrigstiden kunde Sverige kallas att medla i konflikter, som till exempel i kriget mellan Irak och Iran. Med Palmekommissionen lÀrde vi oss att gemensam sÀkerhet Àr en förutsÀttning för fred.

Idag har vi Ă„ter ett krig i Europa. SĂ„ var ocksĂ„ kriget i Ukraina en frĂ„ga pĂ„ Folk och Försvars konferens i SĂ€len. DĂ€r deklarerade Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato, att ”Vapen Ă€r vĂ€gen till fred!” VĂ„r egen regering meddelade via vĂ„r statsminister Ulf Kristersson att Sverige nu Ă€r beredda att leverera Archer artillerisystem till kriget. De Ă€r tydligen eniga om att Ukraina kan vinna kriget, köra ut de ryska trupperna, tvinga Ryssland till en villkorslös fred– bara de fĂ„r tillrĂ€ckligt med vapen.

Men krig har sin egen logik. En alternativ utveckling Ă€r att Ryssland mobiliserar med mer trupper, mer vapen och i sista hand tar till kĂ€rnvapen, inför det som de uppfattar som ett hot mot överlevnad. Det Ă€r en utveckling mot ett fullskaligt krig som vi inte ens vĂ„gar tĂ€nka pĂ„. Den kan leda till en snabb eskalering av kĂ€rnvapen med massdöd av civila och total förstörelse av hela stĂ€der bĂ„de i östra och i vĂ€stra Europa. 

En troligare utveckling Ă€r ett lĂ„ngvarigt krig, dĂ€r fronter flyttas kontinuerligt, tusentals soldater och Ă€ven civila dödas, den materiella förstörelsen pĂ„gĂ„r och de globala konsekvenserna med energibrist, inflation och matbrist eskalerar. 

Vad vill vi vanliga, vettiga och fredsÀlskande mÀnniskor? Kan vi begÀra att vÄr regering ÄtergÄr till en egen röst om det pÄgÄende kriget, en röst som talar för medling, förhandling om eldupphör och ett fredsavtal som bygger pÄ gemensam sÀkerhet?