"Fel att uppge en partitillhörighet som inte finns"

Svar på debattartikeln "Vilket parti representerar du, Mats Hasselqvist?" den 17 december.

Mats Hasselquist är opolitisk ordförande i en nämnd och har än så länge inget partipolitiskt engagemang.

Mats Hasselquist är opolitisk ordförande i en nämnd och har än så länge inget partipolitiskt engagemang.

Foto: Christer Andersson

Debatt2022-12-20 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har noterat frågeställningen om partitillhörighet i lördagens debattartikel. Jag kan förstå att frågan uppstår eftersom det har varit brukligt att utse förtroendevalda bland medlemmarna i de politiska partierna. Jag har också förstått att det sedan viss tid tillbaka har funnits ett intresse för att söka styrelseledamöter till de kommunala bolagen även utanför de politiska leden.

Vad gäller uppdragen som styrelseordförande i Västervik Miljö & Energi AB och Västervik Kraft Elnät AB har det efterfrågats extern kompetens. Jag har blivit tillfrågad och har tackat ja till uppdragen. Jag har mångårig erfarenhet av bolagsstyrning och ett stort intresse för utveckling av det lokala samhället och dess näringsliv, och jag har arbetat med sådana frågor i mer än trettio år. Jag tycker att uppdragen är mycket intressanta och i likhet med verksamheten i Tjustbygdens Sparbank är bolagens verksamheter av stor betydelse för både invånare och företag i Västervik. Även om verksamheterna i övrigt är olika finns det likheter avseende till exempel utveckling av starkt reglerad verksamhet och arbetet med långsiktig hållbarhet som är centrala frågor både i bolagen och banken. Bolagen arbetar även med stora investeringar där min finansiella kompetens kan komma till nytta. Jag ser därmed en möjlighet att bidra till utvecklingen av ytterligare samhällsviktig verksamhet i Västervik.

Att jag är partipolitiskt oberoende beror på att jag inte har eller har haft något partipolitiskt engagemang, men jag ser inte att det skulle vara till nackdel för uppdragen. Jag har inte haft tillfälle att utveckla ett sådant engagemang. Jag har däremot en mångårig erfarenhet av samverkan med flera av våra politiska företrädare i mina övriga uppdrag, till exempel i bankens arbete för samhällsnytta och styrelseuppdragen i Västerviks Utvecklingscentrum och Västervik Framåt AB. Jag har en positiv erfarenhet av denna samverkan och anser att det partipolitiska arbetet är viktigt och värdefullt. För min del skulle det dock vara fel att uppge en partitillhörighet som inte finns. Även om bolagsstyrelserna inte bedriver partipolitik leder sannolikt de nya uppdragen till att jag kommer närmare partipolitiken. På sikt kanske det kan utveckla ett partipolitiskt engagemang hos mig, men det får framtiden utvisa. Tills vidare är jag partipolitiskt oberoende.