Marcus Fridlund (S)

Granskningar

Jag tycker att det är bra när granskningar genomförs. Man får då ofta en helt annan syn än vad man haft innan. Ibland är det så att det kan jämföras med att ha riktigt dålig syn, men när glasögonen kommer på, ja då ser man allt helt klart.

Med anledning av Aftonbladets granskning av det fackförbund där jag varit medlem i under många år så skrev jag detta brev under dagen:

"Efter granskningen av Ledarna utförd av Aftonbladet så är jag bestört. Jag har haft olika förtroendeuppdrag under hela mitt vuxna liv, och jag har även under en tid varit företrädare för Ledarna. De uppgifter som framkommer visar allt tydligare på en ohållbar makt- och korruptionskultur inom fackförbundet Ledarna. Förtroendet för mig som enskild kommer på kant genom att förknippas med er, och det vill jag inte vara en del av. Därför avslutar jag mitt medlemskap inom Ledarna. Jag är djupt besviken. Ingen, absolut ingen förtroendevald ska utnyttja sin position för egen vinning. Man är vald i förtroende, och mitt förtroende har ni inte, och jag inser att förbundet aldrig kommer gå att ändra inifrån. Klubbar för inbördes beundran kan ni ha, utan att medlemmarna ska betala notan!
Ni har helt missat det fackliga löftet.
Tack och ajöss!"

 

Nu får vi se vilket förbund jag istället kommer att ansluta mig till. För fackligt ansluten, det kommer jag alltid att vara. 

Ny på posten.

Wow, inser att jag inte uppdaterat bloggen sedan valhelgen i september. 

Höstens turbulens både lokalt och nationellt fyllde inte direkt på skrivarlusten, utan hösten fylldes med maktspel, utspel och mycket "sitt lungt i båten". 

Nu när allt har landat så känns det betydligt bättre. Samtalsklimatet har gått tillbaka till resonabla samtal utan att förvrängas och man försöker inte längre medvetet att missförstå varann. Typ. En del gör det fortfarande, och det får stå för de som vill göra så. Det är faktiskt ganska problematiskt om man ska göra politik av varenda liten fråga som dyker upp. Det glädjer mig att det finns många politiker i Västerviks kommun som faktiskt ser bortom partifärg, och istället ser till frågorna som ska lösas på bästa sätt för kommunens invånare. 

Efter årsskiftet har jag tillträtt som ordförande i barn- och utbildningsnämnden, vilket är ett enormt förtroende som jag ska ta vara på så gott jag bara kan. Jag ska göra mitt bästa för att söka breda lösningar för våra barn, ungdomar och personal. Visserligen har jag suttit i nämnden länge, men att leda nämnden är jag helt grön på. Vilket ska bli roligt, och utmanande. 
Att komma in som ny ordförande i ett helt nytt politiskt läge, där vi styr i minoritet är inte helt oproblematiskt. Men jag hoppas och tror att en majoritet i kommunen vill åt samma håll, det gäller bara att alla förstår vikten av samarbete. Vi behöver fler lokaler, mer pedagoger och lösa frågan om särskilda undervisningsgrupper. Inget av dessa frågor kommer att lösas på ett bra och långsiktigt sätt om vi träter eller politiserar dom. Vikten av samarbete kommer att bli enorm, och min dörr är alltid öppen för den som vill diskutera sakfrågor. Jag kommer att söka breda politiska lösningar.

Så, nu sitter vi inte längre lugnt i båten, årorna är ute, vi har börjat ro. Vilka vill följa med? Vi har alltid plats för fler i båten. 

Bostadsprioriteringar

Politiken innebär prioriteringar, och det kan vara obekvämt för en del politiker att faktiskt inse det. Vi socialdemokrater får nu kritik av moderaternas Jon Sjölander för att vi vill prioritera unga på bostadsmarknaden.
Den prioriteringen innebär inte att vi vill knuffa bort någon eller ställa dom utanför. Alla de grupper som Jon i sitt inlägg radar upp, finns redan på bostadsmarknaden och har ofta uppbyggda kontaktnät. Vi anser att det är ett hot mot vår kommun att unga inte får en bostad i rimlig tid, och risken blir större att de lämnar kommunen. 

Vi vågar prioritera, och vårat mål är att kommunen ska fortsätta bostadsbyggandet, och få fler att vilja bygga bostäder. Det kräver ett gediget arbete, och vi axlar den manteln mer än gärna. 

Jag vet inte vad Sjölanders mål är, kan det vara marknadshyror som är hans lösning för ökad rörlighet på bostadsmarknaden? Eller kan det vara att sälja ut det kommunala bostadsbeståndet? Båda delar är ju inte någon främmande moderatpolitik. 

Vi står upp för rätten till bostad, som är grundlagsskyddad.
Vi vill få in fler på bostadsmarknaden, vi vill bygga fler bostäder, och vi vill fortsätta planarbetet för ännu fler bostäder. 

Vi står upp för en trygg bostadsmarknad, emot marknadshyror och emot utsålda kommunala bostadsbestånd. 

Vi står på hyresgästernas sida.

Så hur prioriterar moderaterna? 

Öppna vallokaler

Idag har de första röstlokalerna öppnats, och det är 19 dagar kvar till den stora dagen. 

Jag hoppas att alla utnyttjar sin demokratiska rätt för att påverka i valet. Mitt val är självklart
Jag vill vara med och fortsätta bygga Västervik och Sverige starkt. Vi behöver en socialdemokratisk regering igen för att kommunerna ska ha en chans att klara av det välfärdsuppdrag man är ålagd att göra.

Mot vår politik står skattesänkningar. Det innebär mindre statsbidrag till kommunerna, vilket riskerar stramare kommunbudgetar, och det går ut över de som redan idag har det sämst. Hårda och kalla vindar blåser, och det gäller nu att vi håller ihop. Jag vill inte vara med om ett samhälle som slits isär.

Sen kan jag inte förstå kritiken från moderaternas Elin Landerdahl, på henne låter det som att vi är överbemannade inom kommunens utbildningsförvaltning. Frågan är var har vi för mycket personal? 
Moderaterna i kommunen och sverigedemokraterna står på samma fot, man kritiserar att det är för mycket personal, moderaterna har ännu inte kommit med förslag att skära i bemanningen, men det har sd gjort. Frågan är när moderaternas besked kommer. 

Jag håller fast, att ska vi kunna möta de utmaningar vi ställs inför, och ha ett långsiktigt perspektiv och inte bara för dagen, så måste vi ha personal, ledare, chefer. Alla behövs, och vi måste nog i framtiden tänka utanför boxen och komma på nya lösningar på hur vi ska lösa rekryteringar framöver. Vi kanske behöver omstrukturera oss och arbeta på ett annat sätt i skolans värld. Bara för att media inte längre pratar om lärarbrist, och att vi kommer sakna tusentals lärare framöver i Sverige, så betyder inte det att problemet är borta. 

Ska vi kunna satsa på personal och utbildning, så krävs resurser. Inte skattesänkningar. 

Valet är ditt. 

Vandaler och banditer.

Varje morgon får jag och andra kollegor börja med att ta ett varv runt om i kommunen och inspektera vilka valaffischer som blivit förstörda under natten. De blir klottrade på, omkullkastade, stulna och sönderrivna. Så himla tröttsamt. Är demokratin inte mer värd för en del? 

Vi polisanmäler numera all vandalisering. Men all tid, ideella krafter som arbetar med plakaten, så mycket tid man kunde lägga på annat. Förhoppningsvis upphör det snart, och nyhetens behag går över. För det kostar pengar, och kraft. Medel vi skulle kunna lägga på nyttigare saker. 

Annan vandalism under natten var bilbränder i västsverige. Så många oskyldiga människor som drabbas av några få idioter. Positivt är att polisen har identifierat flera av dom. Jag litar på att myndigheterna gör allt de kan för att få stopp på dessa gäng. 

Ingen form av vandalism ska accepteras, det göder otrygghet, och det är målet för dessa krafter. 

Tillsammans håller vi ihop samhället. 

Fritidspolitiker som numera är gruppledare för socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Västervik. Jag är en 90-talist som brinner för samhällsutveckling och allas rätt till ett rikt och meningsfullt liv.
Sitter i barn- och utbildningsnämnden och miljö - och byggnadsnämnden.
Mitt politiska engagemang tog fart efter valet 2010.


Förutom kommunala förtroendeuppdrag så har jag en hel del internpolitiska uppdrag. Utöver mina politiska uppdrag så arbetar jag på Stegeholmsverket i Västervik


I min blogg skriver jag om politiska tankar blandat med mina egna uppfattningar om ämnet.
Åsikterna jag framför är mina egna och ingen annans, och ingen annan behöver heller svara för dem. 

Bloggar

Sport

Politikerbloggar