Jonathan Åhman

Hockeybloggen

Tankar, åsikter och noteringar från Hockeyallsvenskan.

Det rör sig på marknaden

En halv vända in i SHL/HA börjar styrkeförhållanden utkristallisera sig. Dels mellan lagen men också internt i lagen där spelare börjar se huruvida de kan konkurrera om den roll de önskar. Detta leder givetvis till att det rör på sig i trupperna.

Jakob Ragnarsson, tidigare i Almtuna, lämnar Rögle. Marcus Karlberg bryter sitt lån hos krisande AIK. I det sistnämnda fallet sägs sociala orsaker ligga bakom. Och mer kommer att ske. Det kommer att röra på sig på den klassiska marknaden.

Lukas Wernblom har inte fått önskad speltid i Modo och begärt en utlåning. VIK säga vara på hugget där. Samtidigt är VIK nog långt ifrån nöjda med en del spelare. Jake Randolph är inte dyr för en utlänning men ändå för dyr för att ha i en fjärdekedja. Rob Bordson är svår att kritisera då han inte spelat, precis som Adam Plant som är på gång tillbaka, även om jag inte sett den där x-faktorn i hans spel ännu.

Darren Nowick har inte heller visat något större spel förutom under korta stunder men hans förtroendekapital är stort och han har besvisat sig tidigare. Peter Krieger har visat en toppnivå som gör att jag är nyfiken på att se hur hans spel kan bli med fler matcher i bagaget.

I andra änden av spektrat, spelare som överraskat positivt, finns Alexis Binner och Marcus Westfält. Jag var lite orolig för att Erik Aterius skulle vara opolerad men det har verkligen inte varit något problem hittills.

Nåväl. Skulle det bli skarpt läge med Wernblom till VIK kommer nog en forward få lämna truppen.

Danne is back!

En kul nyhet kom ju på tisdagen: Dan Pettersson återvänder till VIK för att starta upp dieselmotorn igen efter runt åtta månaders skadefrånvaro. Hela upplägget känns som win/win/win. LHC får tillbaka en spelare i matchform. Pettersson får i lugn och ro spela högkvalitativa matcher och VIK får in en spelare som bidrar med allt det man saknat hittills: stabilitet, hårt arbete och igenkänningsfaktor. Pettersson var på många sätt ansiktet utåt för den framgångsresa VIK gjorde och som man till viss del fortfarande är ute på.

Vi ska kanske inte hoppas på för mycket från Pettersson på isen, det är som sagt ett bra tag sedan han spelade och det är inga 75 kilo som ska komma igång. Men det finns en hel del andra värden som det här lånet för med sig. En spelare som var otroligt populär under sina säsonger i klubben kommer tillbaka och jag är säker på att det redan ikväll mot BIK Karlskoga kommer några själar som annars inte tänkte gå.

Det kan också ge en positiv boost till övriga spelare, en så kallad energiinjektion. Om det räcker för att stoppa Lokomotiv Karlskoga? Det är långt ifrån säkert. Men en härlig match blir det, som man säger i Norge (väl?), uansett.

Som en spansk kustväg

Upp och ner. Fram och tillbaka. Den som är klok på VIK:s säsong hittills, upp med en labb. Ingen? Inte jag heller.

Vi har sett fina insatser offensivt (Almtuna hemma), defensivt (Västerås borta) i närtid. Vi har sett VIK göra så gott som helgjutna insatser relativt nyligen. Problemet är att laget verkar ha svårt att hantera framgång. Ett par fina matcher i rad har följts upp av rentav svaga prestationer.

Vi som har vant oss vid Karlins konsekventa spel och minns "big red machine"-dagarna är såklart överraskande. Visst att ligan är tuff och "alla kan slå alla"-tjafset är befogat. Men ändå. Däri ligger utmaningen och det går att höra på Karlin att det är det man jobbar med. Repetition, få in spelet i huvudet, få alla med på tåget osv. Just nu är prestationerna lika svängiga som en spansk kustväg.

Om - ett stort om - VIK får ordning på den biten kommer man vara ett obehagligt lag att möta i slutspelsserien. Annars kan det ju lika gärna bli negativt kval. Men dit är det långt och vi har många turer framför oss innan vi ska ta oss an den sortens spekulationer.

Annars då i rödblå-land? Att Anton Sundin fick gå var ganska väntat och förmodligen det bästa för alla parter. Det gynnar ingen 20-åring att sitta på läktaren och kika på när polarna spelar. Det gynnar förmodligen inte Jake Randolph heller att träna med juniorer och sitta och spela Playstation ute på Lysingsbadet. Där borde det hända något snart.

Kul att se Darren Nowick och Rob Bordson komma igång offensivt och bidra med dom poängen man förväntar av dem. Med Victor Öhman som tredje länk är det en underhållande formation som kompletterar varandra på ett mycket fint sätt.

 

En så kallad nyckelmatch

Ovisst. Det är ordet jag landar i inför VIK:s bortamatch mot Södertälje ikväll, fredag den 25:e. Ur ett perspektiv är det ett VIK på uppgående, med gryende form och en i stort sett hel trupp, mot ett pressat, publiksviket, självförtroendelöst Södertälje. Ur ett annat är det en nystart för Södertälje, hemma mot en förening man anser sig vara överlägsen, på en fredag. För SSK: en perfekt match att kicka igång säsongen på nytt.

VIK är snart en vända igenom serien och med det har spelarna mer i sin personliga ryggsäck när de åker ut på isen. De vet vad som väntar dem och vad som krävs på ett annat sätt än för bara 5-6 matcher sedan. Det, tror jag, kommer göra att VIK under ytterligare en period kommer att leverera bra prestationer. Den här dippen som de hade för nån vecka sedan kommer inte att återkomma. Med det sagt kommer de inte vinna alla matcher, vi som såg hemmamatchen mot Mora vet att det ju inte bara handlar om att spela bra utan sätta dit pucken också. På sista raden är det ju det som spelar roll.

För att för en gångs skull ge ett förhandstips tror jag VIK stänger ner SSK och vinner med 3-1.

"Nästa år kan dom odla jordgubbar här"

Kris, ja. Ett ord som strösslas runt ganska frikostigt i sportsammanhang, jag själv är också en syndare i den kategorin. Vad utgör då en kris? Och är Västerviks IK mitt uppe i en sådan?

På sista frågan: ja. Organisatoriskt och ekonomiskt. Med ett snitt runt 1000 pers/hemmamatch blöder VIK ordentligt ekonomiskt. Det är enkelt att räkna ut. Även om de räknade med ett publikbortfall kan de omöjligt ha budgeterat för ett så storskaligt ras. Fortsätter det såhär utan externa intäkter kommer det säkerligen bli svårt att betala löner osv längre fram. Vi ska inte måla fan på väggen men samtidigt inte blunda för verkligheten.

Jag ställde frågan till en bekant på läktaren under VIK-Timrå i lördags om han var orolig för publik-krisen: "Ja, nästa år kan dom odla jordgubbar här", sa han och nickade mot isen.

Sportsligt? Nja. Visst är sex raka förluster och bara en inspelad poäng under dessa matcher illa. Det är matcher och poäng som aldrig kommer åter och även om skador gjorde sitt till så vet alla inblandade att spelschemat inte tar hänsyn till sådana saker. Jobbet måste göras varje dag. Det är en svit som gör drömmen om slutspel ganska blek men det är "bara" fem poäng upp till åttondeplatsen. VIK kommer så småningom hitta rätt och börja vinna, de måste se till att göra det kontinuerligt bara. Eller bara. Det måste man om man ska klättra över streck. Det fina i kråksången för VIK:s del är att det finns mycket ishockey att plocka ut från många spelare. Känslan är att det lossnar ganska snart. Kanske redan på tisdagskvällen mot Björklöven?

I bloggen kommer Jonathan Åhman att skriva om det som sker i Hockeyallsvenskan och dess klubbar.

Bloggar

Sport

Politikerbloggar