Ledare Svenska vapenägare är bland de mest laglydiga medborgare man kan tänka sig. Det har en väldigt enkel förklaring. Jakt och skytte är ofta väldigt viktigt för utövarna och den som missköter sig blir snabbt av med sina vapen. Ändå är jägare och skyttar hela tiden under hårt tryck från alla möjliga håll.

Att regeringen och Polisen särbehandlar vapenägare negativt är känt sedan länge. Nu påminns vi om att de har sällskap av bland annat nätjätten Facebook.

Christer Halvarsson grundade köp- och säljsidan Jakt och vildmarksprylar säljes på Facebook. Han beskriver för Svensk Jakt (8/8) hur sidan efter en tid stängdes ned då nätjätten inte tillåter annonser om försäljning av vapen. Sidan bytte då namn till Jakt och vildmarksprylar säljes. Ej vapen!. Utöver de två små företag som driver sidan är den öppen för annonser från privatpersoner. Runt 100 sådana läggs upp dagligen.

Trots att sidan inte längre tillåter försäljning av vapen utan enbart övrig jakt- och vildmarksrelaterad utrustning fortsätter Facebook att hota sidan med nedstängning. Halvarsson förklarar att annonser om alltifrån kikarsikten till hundpejlar och jaktkläder leder till varningar. En gång försökte han överklaga det sociala nätverkets beslut men allt som hände var att han personligen stängdes av i en vecka.

Fallet är inte unikt. 2018 stängde Facebook av en användare i 30 dagar efter att vederbörande lagt upp en säljannons för ett kikarsikte. På bilden som visade varan satt den monterad på ett jaktgevär. Det gick fort. Och det händer många. Det finns inga tvivel om att Facebook har ett ogint för att inte säga övermaga förhållande till vapen och de personer som äger dem.

Samtidigt ägnar sig aktivister och kriminella i grupper som Hunt saboteur Sweden åt att hata, hota och planera brottsliga aktiviteter i sina grupper på Facebook utan att anmälningar någonsin ger effekt.

Kanske är det för att vapenfrågan i USA är tydligt polariserad mellan höger och vänster. Nätjättar som Google, Facebook och Twitter har visat tydliga tendenser till att förfördela högeråsikter. Den republikanske senatsledaren Mitch McConnell stängdes nyligen av från mikrobloggen Twitter efter att ha lagt ut ett videoklipp som visar hur vänsteraktivister hotar honom.

Facebook och Twitter är privata företag och det kan tyckas att de därför ska kunna agera som det vill. Vill Facebook särbehandla vapenägare ska företaget också ha rätt att göra det. Verkligheten är dock en annan. I praktiken har Facebook blivit ett tvingande allmänt forum, en digital mötesplats som få ens kan unna sig att undvara. När möjligheten presenterar sig gör företaget också vad det kan för att höja ribban för eventuella konkurrenter.

Facebook vill i likhet med Twitter och Google ha en monopolsituation. Med det kommer också ett ansvar att agera som en neutral part, att inte välja en sida och försöka tysta den andra. Kan företagen inte göra det själva måste de tvingas till det av lagstiftare och domstolar.