Viltkött ett klimatsmart alternativ

I Sverige konsumeras i snitt runt 30 kilo kött per person och år.

Att göra försäljningen av viltkött mer tillgänglig skulle hjälpa konsumenterna att äta mer klimatsmart, menar skribenten.

Att göra försäljningen av viltkött mer tillgänglig skulle hjälpa konsumenterna att äta mer klimatsmart, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2019-10-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Störst andel är griskött, med nötkött strax efter. Tillsammans står dessa för cirka 26 kilo. Resten delas lika mellan lamm och viltkött. Av viltköttet kommer det absolut mesta från vår nationella jakt. Viss import finns dock, men är på en låg nivå.

Kött är ett viktigt livsmedel för oss. Det bästa köttet är det med bra balans mellan omega3- och omega6-fettsyror och med ett minimum av antibiotika och andra medicinrester. I den här kategorin hittar vi det som benämns "gräsbeteskött", det vill säga där djuren mestadels vistas utomhus och bara får sin naturliga föda ute.

Allt viltkött från klövvilt matchar dessa kriterier och är bland det bästa man kan välja. Viltköttet är dessutom mer klimatsmart, då det har en mindre miljöpåverkan än kommersiellt producerat kött, särskilt importerat kött. Det visar bland annat studien Köttguiden från SLU, 2012.

Kalmar län tillhör topplänen när det gäller tillgång på klövvilt och konsumtionen ligger därför över 50 procent av snittet för Sverige. Det är ändå en låg andel av den totala köttkonsumtionen i länet.

Så här fördelar sig viltköttet i Kalmar län: Vildsvin 43,7 procent, rådjur 35,6 procent,  älg 9,5 procent, kronhjort 5,7 procent, dovhjort 5,5 procent.

Andelen viltkött skulle kunna öka och göras mer tillgänglig för länets konsumenter genom bättre samordning samt med ett nytt lagförslag, som tillåter småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna. Ett sådant förslag är under utredning, och skulle möjliggöra att våra offentliga inrättningar såsom skolor och omsorgsboende med flera i större utsträckning skulle kunna servera viltkött flera gånger i månaden. Det skulle dels bidra till att våra länsinvånare kommer kunna äta ett "friskare" kött, men också ett kött som lämnar mindre avtryck i vår miljöpåverkan. Dessutom skulle det ge våra invånare en mer varierad och fantastisk smakupplevelse.