Hjältarna bakom vårdhjältarna

Bakom all sjukvårdsverksamhet finns mängder av funktioner som måste fungera varje dag. Här har Fastighetsdriften är viktig roll.

Bosse Karlsson, Agneta Hellström och Mattias Leonardsson jobbar på Fastighetsdriften på Västerviks sjukhus.

Bosse Karlsson, Agneta Hellström och Mattias Leonardsson jobbar på Fastighetsdriften på Västerviks sjukhus.

Foto: Christoffer Nielsen

Västervik2020-10-03 16:30

När vi träffar personalen på Fastighetsdriften på Västerviks sjukhus får vi kika in i deras mekaniska verkstad och i deras snickeri. Verktygen klär in väggarna, det är reservdelar överallt, saker som ska lagas. Men det är inte stökigt. Här har de koll på grejerna. 

– Vår första uppgift när coronan kom var att sätta upp akuttält och provtagningstält, berättar Bosse Karlsson som jobbar i den mekaniska verkstaden. 

– Man hade ju en del tankar som passerade i huvudet, hur hårt skulle smittan slå till? Men det var bara att hugga in och göra jobbet, tillägger Mattias Leonardsson.

På elektrikersidan var det samma sak. El till akuttält och el till de viktigaste funktionerna, berättar elektrikern Anders Johansson och kollegan Erik Uddman. 

Att laga prylar som går sönder, se till att hissar fungerar och avlopp fungerar är alltid Fastighetsdriftens fokus. Med pandemi eller utan. Skillnaden nu är att de ofta måste jobba i full skyddsmundering. Och med snickarkläderna under blir det oerhört varmt. 

– I somras rann svetten ordentligt, men man blir van även vid sånt, fortsätter Bosse Karlsson. 
På snickerisidan blev det en hel del omställningar. Deras arbete blev att snabbt få upp alla besöksskärmar vid receptioner och liknande. 

– I början var det hektiskt, och det är ju kanske inte så konstigt. Det kom ju hela tiden ny information från myndigheterna. Det var bara att kasta sig in i jobbet och köra på, säger Lars-Erik Källström på snickeriet.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!