Om inte cancern tar livet av mig gör resorna det

Att bo och leva med cancer i norra delen av lÀnet och fÄ sin cancerbehandling i den södra delen av lÀnet hur fungerar det? Det ska jag försöka berÀtta om hÀr.

Tino Åberg mĂ„ste Ă„ka till onkologen i Kalmar för att fĂ„ sin cancerbehandling. Att nyttja de fria resor med kollektivtrafik som kommer med kallelsen har visat sig vara lĂ€ttare sagt Ă€n gjort. "I mitt fall kĂ€nns det som att om inte cancern till slut tar livet av mig sĂ„ gör de hĂ€r resorna med ersĂ€ttningsbussen det", skriver han.

Tino Åberg mĂ„ste Ă„ka till onkologen i Kalmar för att fĂ„ sin cancerbehandling. Att nyttja de fria resor med kollektivtrafik som kommer med kallelsen har visat sig vara lĂ€ttare sagt Ă€n gjort. "I mitt fall kĂ€nns det som att om inte cancern till slut tar livet av mig sĂ„ gör de hĂ€r resorna med ersĂ€ttningsbussen det", skriver han.

Foto: Helene Wahlström/privat

InsÀndare2022-08-26 17:07
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tre dagar innan julafton 2021 fick jag beskedet att jag har drabbats av avancerad njurcancer. Efter jul och nyĂ„rshelgen var det dags att tillsammans med min lĂ€kare komma fram till vilken typ av cancerbehandling som man ansĂ„g vara den bĂ€sta för mig. Det blev en behandling som heter immunterapi och som jag endast kan fĂ„ pĂ„ onkologen i Kalmar. Efter att ha trĂ€ffat min lĂ€kare pĂ„ onkologen och fĂ„tt information om hur sjĂ€lva behandlingen fungerar, samt vilka biverkningar jag kan fĂ„, sĂ„ bestĂ€mde vi att starta min behandling i slutet av januari. 

undefined
En gĂ„ng i mĂ„naden fĂ„r Tino Åberg cancerbehandling i Kalmar.

Planen Àr en behandling i mÄnaden med hÀnsyn till biverkningar och diverse prover. DÄ jag bor i norra delen av lÀnet sÄ innebÀr det att jag mÄste resa till Kalmar. Fria buss- och tÄgresor fÄr man tillsammans med sin kallelse. Det bÀsta och snabbaste sÀttet att resa med Àr tÄget, som tar cirka 1 timme och 48 minuter. Dessutom sitter man bekvÀmt pÄ tÄget. "SÄ tÄget fÄr det bli", tÀnkte jag nöjd. TyvÀrr har det visat sig att tÄget flera gÄnger varit instÀllt av olika anledningar som fordonsbrist, personalbrist, spÄrfel med mera.

Ibland Ă€r det instĂ€llt redan nĂ€r jag ska Ă„ka frĂ„n Vimmerby till Kalmar – dĂ„ mĂ„ste jag ta bilen för att hinna i tid. Ibland Ă€r tĂ„get instĂ€llt nĂ€r jag ska Ă„ka hem frĂ„n Kalmar. Oavsett vilket sĂ„ ersĂ€tts dĂ„ tĂ„get med buss. ErsĂ€ttningsbussen tar betydligt lĂ€ngre tid Ă€n vad tĂ„get gör. Man sitter mer obekvĂ€mt i en fullpackad buss. Efter att ha segat sig fram genom BlomstermĂ„la, Högsby och Berga stationer kommer man efter vad som kĂ€nns som en evighet fram till MĂ„lilla och vĂ€gbygget mot Hultsfred, som innebĂ€r köer och stopp i trafiken. Ännu ett stopp vĂ€ntar vid Hultsfred station innan man Ă€ntligen – efter 3 timmar och 40 minuter– kan kliva av bussen vid resecentrum i Vimmerby.

undefined
ErsĂ€ttningsbuss blir ofta alternativet till tĂ„g. Tino Åberg beskriver hur resan kan ta totalt sex timmar innan han kommer hem.

Den totala restiden just den dagen blev för mig nÀstan exakt 6 timmar innan jag Àntligen vÀl hemma kunde stupa i min sÀng helt slutkörd. Det Àr inte mÀnskligt att som cancerpatient med svÄra biverkningar att genomlida den hÀr typen av resor. Viktigt att pÄpeka Àr att jag har en i förvÀg bokad tid att förhÄlla mig till. Jag kan alltsÄ inte komma och gÄ lite som jag sjÀlv vill. Min behandling Àr dessutom vÀldigt dyr. Jag har lÀrt mig att alltid innan avfÀrd frÄn hemmet att kolla upp om tÄget gÄr eller inte. Om tÄget Àr instÀllt fÄr det bli bilen istÀllet för att som sagt hinna fram i tid.

I mitt fall kÀnns det som att om inte cancern till slut tar livet av mig sÄ gör de hÀr resorna med ersÀttningsbussen det. SÄ till er politiker som enligt era valaffischer helt plötsligt Àr redo för bÄde det ena och det andra: NÀr Àr ni redo att ta tag i tÄgtrafiken och fÄ den att fungera pÄ ett optimalt sÀtt i hela lÀnet?