En tredjedel av lÀnets lodjur kan utplÄnas

Lodjuret Ă€r en strikt skyddad art och fĂ„r inte dödas avsiktligt enligt EU:s naturskyddslagstiftning art- och habitatdirektivet. Jakten Ă€r ett brott mot art- och habitatdirektivet. ÄndĂ„ jagas det. Licensjakten efter lodjur startar den 1 mars och pĂ„gĂ„r i en mĂ„nad.

Licensjakten efter lodjur startar den 1 mars och pÄgÄr i en mÄnad. NÄgot som skribenten Àr kritisk till.

Licensjakten efter lodjur startar den 1 mars och pÄgÄr i en mÄnad. NÄgot som skribenten Àr kritisk till.

Foto: Heiko Junge/TT

Debatt2023-02-28 05:05
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kommersiella aktiviteter som annonsering, köp, byte, försĂ€ljning eller förevisning av lodjur, lodjursskinn eller andra delar av lodjur, Ă€r förbjudna enligt artikel 8.1 i rĂ„dets förordning. Trots detta kan jĂ€garen fĂ„ tillstĂ„nd att bedriva handel med skinnet och kraniet. Detta ordnas med hjĂ€lp av ett citesintyg frĂ„n Jordbruksverket.  

Det Ă€r förbjudet enligt art- och habitatdirektivet ”att avsiktligt störa dessa arter, sĂ€rskilt under deras parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder”. ÄndĂ„ jagas nu lodjuren i sin parningstid. Även det ett lagbrott alltsĂ„.  

Hur mĂ„nga undantag fĂ„r det egentligen göras? HĂ€r Ă€r det brott mot tre olika regler: 

  1. Lodjur fĂ„r inte jagas. 
  2. Djur fÄr inte störas under parningstid mm.
  3. FörsĂ€ljning med delar av lodjur Ă€r förbjudet.   

Jag fĂ„r inte ihop detta. Varför över huvud taget ha nĂ„gra regler nĂ€r det kan ges hur mĂ„nga undantag som helst? 

Vilda djur skyddas inte av djurlagstiftningen. Om det finns nĂ„gra regler sĂ„ Ă€r det viktigt att de följs, och inte stĂ€ndigt görs undantag. För dĂ„ blir de vilda djuren fullstĂ€ndigt skyddslösa.  

undefined
Licensjakten efter lodjur startar den 1 mars och pÄgÄr i en mÄnad. NÄgot som skribenten Àr kritisk till.

I hela Sverige finns idag enligt NaturvĂ„rdsverkets berĂ€kningar endast cirka 1 450 lodjur. I Kalmar lĂ€n finns enligt lĂ€nsstyrelsens berĂ€kningar cirka 96 lodjur. Under mars mĂ„nad kan 32 av dessa lodjur i Kalmar lĂ€n komma att dödas, det vill sĂ€ga en tredjedel av alla lodjur i lĂ€net.   

Lodjuren omvandlas frĂ„n levande, kĂ€nnande, vackra, skygga lodjur till trofĂ©er – ett skinn pĂ„ nĂ„gons vĂ€gg eller golv och ett kranie i nĂ„gons bokhylla. Eller sĂ„ blir lodjuret uppstoppat av nĂ„gon konservator att stĂ„ i nĂ„gons vardagsrum.  

Under tiden för jakten Ă„tföljs honan av sin Ă„rsunge. BĂ„de mamman och ungen fĂ„r dödas. De kommer att jagas av tvĂ„ starka, uthĂ„lliga hundar. NĂ€r till slut mamma och unge inte orkar springa lĂ€ngre tar de sin tillflykt upp i ett trĂ€d. DĂ€r skjuts de sedan ner av jĂ€garen som via hundens GPS följt jakten. Lodjuret blir först berövat pĂ„ sitt liv och dĂ€refter Ă€ven sin vackra pĂ€ls. JĂ€garen lĂ€gger ett eller flera snitt och drar av skinnet efter att lĂ€nsstyrelsens personal har inspekterat lodjuret. Sedan överlĂ€mnas ”flĂ„dd kropp inklusive huvud till LĂ€nsstyrelsen enligt överenskommelse med besiktningspersonal” som det stĂ„r i beslutet. Vidare ”kroppen ska vara komplett, dvs. alla tĂ„r (exklusive klor), alla svanskotor, kraniet samt (för hanar) testiklar ska medfölja kroppen”.  

Man jagar inte lodjuren för att överleva, ej heller behöver nĂ„gon dess pĂ€ls för att vĂ€rma sig med. Jakten Ă€r en nöjes- och trofĂ©jakt. Dessutom ett grovt djurplĂ„geri.  

Viltförvaltningsdelegationer i lĂ€nen bestĂ„r till stor del av jĂ€gare och andra jaktintressenter. Dessa delegationer Ă€r rĂ„dgivande till lĂ€nsstyrelserna som fattar de avgörande besluten om hur mĂ„nga lodjur som fĂ„r dödas. I jaktmedias och NaturvĂ„rdsverkets vĂ€rld omnĂ€mns djuren stĂ€ndigt som förnybara resurser.    

Föreningen Jaktkritikerna vill att lodjursjakten stoppas. Inga lodjur borde dödas. Om jakten inte gÄr att stoppa sÄ vÀdjar vi till lÀnsstyrelsen att inte tillÄta jakt i parningstid, i anvÀndning av lösa hundar, inte tillÄta hagelgevÀr.