Busskort till unga en bra investering

Att ge ungdomar gratis busskort på sommaren har flera fördelar, tycker debattören.

Att ge ungdomar gratis busskort på sommaren har flera fördelar, tycker debattören.

Foto: Matilda Ahl

Debatt2023-04-05 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Västerviks-Tidningen den 4 april läser jag om ungdomarna som undrar hur politikerna prioriterar, när de väljer att rösta mot att ungdomarna ska få tillgång till gratis busskort i sommar. 

Detta är en berättigad fråga som ansvariga politiker undvikit att svara på, både under sammanträden med kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige. Dock är det efter senaste kommunfullmäktige klart vad de istället vill lägga pengar på, mer pengar till politikerna själva. Detta genom att ledamöterna i ett nygammalt utskott ska få betalt för att lägga tid på att följa med i utvecklingen gällande de frågor som de ska besluta om, vilket jag kan tycka borde vara en självklarhet och som vi andra politiker som inte får extra betalt ändå kommer att göra. 

Hur vi i Vänsterpartiet vill prioritera är ingen hemlighet. Vi anser att busskort till ungdomarna är en bra investering på många sätt. Inte bara ur miljösynpunkt och möjligheten för ungdomarna att ha en aktivare fritid med större möjligheter att se sig om i vårt stora län. Ungdomarna ges även möjligheten att själv kunna ta sig till sommarjobb på annan ort, åka till badplatser med sina kompisar som de annars inte kan nå etc.  Även att ungdomarna får en vana av att åka buss för att ta sig runt är något som inte ska underskattas. 

Under 2022 gjordes cirka 24 000 resor med denna typ av biljetter, detta trots att beslut om biljetter fattades sent och knappt marknadsfördes. 

Tyvärr kan nog inte ungdomarna räkna med några svar från de partierna som nekar ungdomarna möjligheten till sommarlovsbusskort men ni bör ställa frågan direkt till representanterna för M, KD, L, SD och WP som är de partier som tycker att det är en dålig satsning.